Wwft
Wat is de Wwft?
Wwft staat voor Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme. In de Wwft staat dat banken en andere instellingen moeten voorkomen dat criminelen via hun rekeningen geld witwassen. Geld dat ze met misdaad hebben verdiend. Zoals met drugshandel of oplichting. Witwassen kan bijvoorbeeld door het geld te gebruiken voor een dure aankoop zoals een villa of een zeiljacht. De Wwft moet zorgen voor meer zicht op illegale geldstromen, en het risico op witwassen en terrorismefinanciering beperken. De Wwft geldt voor iedereen die te maken heeft met geldstromen. Of met de aankoop en verkoop van (dure) goederen. Dit zijn dus financiële dienstverleners zoals:
- Makelaars;
- Banken;
- Notarissen;
De gehele Wwft lees je hier!
Waarom valt een makelaar onder de Wwft?
In vastgoed gaat erg veel geld om. Geld witwassen is daarom vrij eenvoudig. Door een huis voor te veel of juist te weinig geld aan een ander te voorkomen, kan je schulden vereffenen, zonder dat daar een directe financiële transactie bij plaats vindt. Ook kan er zwart geld in een huis worden gestoken, en dat kan er bij verkoop weer uit worden gehaal.
Om zeker te weten met wie wij zaken doen, laten we onze cliënten een formulier invullen. Is hierna geen reden voor aanvullend onderzoek, dan gaan we direct aan de slag.
Wat betekent dit voor mij?
De instelling die onder het Wwft valt moet een cliëntenonderzoek doen. Zij moeten weten:
- wie hun klanten zijn;
- waar het geld van hun klant vandaan komt;
- waarvoor klanten het geld gebruiken;
Je kunt daarom worden gevraagd om bepaalde vragen te beantwoorden met betrekking tot de financiering en de eventuele herkomst van uw eigen middelen.
De instelling moet deze zaken steeds blijven controleren. Zo krijgt de instelling zicht op ongebruikelijke betalingen. Hoe de instelling het cliëntenonderzoek wil uitvoeren, bepaalt zij voor een groot deel zelf. Dit is afhankelijk van de cliënt en de risico’s die de instelling ziet.
Geeft het cliëntenonderzoek onvoldoende duidelijkheid, dan mag de dienstverlener geen werkzaamheden uitvoeren voor de klant.
Deze gegevens moeten verplicht vijf jaar lang bewaard worden
Wat is een PEP?
Een PEP is iemand die gevoelig is voor omkoping of chantage. De afkorting staat voor: Politicaly Exposed Person. En binnen het financiële stelsel moet daar wat extra aandacht naartoe. Een voorbeeld van een PEP is een minister, maar ook de CEO van Shell of een bestuurslid van een publiek orgaan als