Met de verkiezingen van 22 november in het vooruitzicht is het hoog tijd om de woningmarkt eens langs de politieke meetlat te leggen. En nee, deze column wordt geen feestelijke afsluiting van 4 kabinetten Rutte.
De kabinetten van Rutte hebben van meerdere dossiers een puinhoop gemaakt. Denk aan de toeslagenaffaire en het gasdossier in Groningen. We zijn de dossiers over defensie in Mali, het bonnetje van Teeven en de bruiloft van Grapperhaus tijdens de lockdown alweer bijna vergeten. Maar de kranten stonden er vol mee en bewindspersonen moesten aftreden.
Het dossier dat al jaren aandacht krijgt zónder in dit rijtje te worden geplaatst, is onze woningmarkt. En als je mij vraagt of onze woningmarkt inmiddels een schandaal is, zeg ik volmondig ja!
Politiek en media doen voorkomen alsof de tekorten op de woningmarkt ons overkomen. Alsof we hierdoor overvallen worden. Maar dat is niet waar. Al jaren worden we hiervoor gewaarschuwd. En dat ligt echt niet alleen aan immigratie.
Bejaardenhuizen werden gesloten waardoor ouderen langer thuis (moeten) wonen. We worden sowieso steeds ouder en blijven langer fit, waardoor we graag langer in ons eigen huis blijven wonen. Dan zijn er door scheidingen of happy singles steeds meer eenpersoons huishoudens. En ja, inderdaad, dan is er nog een migratiesaldo dat in 2022 op meer dan 200.000 netto instroom van individuen kon rekenen. Asielzoekers, gezinshereniging, gelukzoekers, expats en arbeidsmigranten uit de Sjengenzone. Bovendien ging Henk Kamp in het buitenland op zoek naar investeerders.
Als het de afgelopen jaren aankomt op stemgedrag in de tweede kamer, zien we eigenlijk geen énkel verschil bij de partijen die er toe doen. Werkelijk alle partijen van de tweede kamer stemmen hetzelfde bij alle moties. Behalve FvD en Groep Haga. Oké, Silvana Simons stemde ook een keer tegen, maar toen bleek dat ze bij de verkeerde motie haar hand op stak.
Dus als je een stem uit wilt brengen voor een betere woningmarkt, moet je kijken naar alle randzaken die op de woningmarkt invloed hebben. Enkel zeggen: “bouwen, bouwen bouwen” is niet genoeg.
Welke randzaken hebben invloed op de woningmarkt? Nou, bijvoorbeeld het fiscale beleid voor investeerders (want nee de gemeentes investeren zelf behoorlijk weinig). Maar ook het stikstofbeleid, het immigratiebeleid en het beleid voor de woningcorporaties is van belang.
Nee, ik ga geen stemadvies geven. Maar ik hoop wel dat je op 22 november kritisch bent op het beleid van de afgelopen decennia. We hebben politici nodig die oplossingen bedenken, in plaats van ze te creëren. Politici die randvoorwaarden creëren voor meer aanbod, en misschien ook wel minder vraag.
Ondanks dat schaarste goed is voor onze branche, hoop ik met heel mijn hart op een politiek die de woningmarkt weer in balans brengt. Zodat iedereen naar redelijkheid een geschikte woning kan vinden.