Dus je hebt net een prachtige woning gevonden! (Zo niet, kijk zeker even of jouw toekomstige woning hier tussen staat 😉) Misschien heb je zelfs al wel wat woningen virtueel bezocht en ben je nu toe aan de volgende stap. Je gaat de woning bezichtigen met het idee een bod te doen. Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging?
Van boven tot onder
Loop vooral heel veel rond. De woning is op dat moment even van jou en dit is jouw moment om te ervaren hoe het zou zijn om daar te wonen. Hoe voelt het? Ga van boven naar beneden, van zolder tot kruipruimte door het huis en sla geen hoekje over. Dan weet je zeker dat je overal bent geweest en kun je een mening vormen over al deze ruimten. Is de indeling naar wens of moet er nog verbouwd worden? Ligt de tuin op een voor jou gunstige ligging? Bepaal van tevoren jouw wensen en vink deze vervolgens af (of niet) op het moment dat je door de woning loopt.
Checklist voor bezichtigen
Op onze website hebben we een checklist die je gaat helpen op een goede en handige manier door het huis te lopen. Je vindt hem hier: Checklist bezichtiging. Daarnaast vertelt de checklists jou ook waarop je moet letten en welke vragen je kunt stellen aan de verkoopmakelaar. Zo’n lijstje kan een handige houvast zijn op het moment dat je blind van verliefdheid door de woning loopt. Maak ook altijd foto’s van de woning. Deze helpen jou om later nog eens rustig de woning vanuit jouw perspectief te bekijken. Uiteraard is het wel wenselijk hier vooraf goedkeuring voor te vragen.
Onderhoud
Tijdens een bezichtiging is de woning vaak keurig aan kant en ziet deze er op het eerste gezicht altijd netjes uit, maar kijk ook verder dan een opgeruimd huis. Check de staat van kozijnen, het schilderwerk en eventuele schimmel en vochtplekken in de badkamer of kruipruimte. Zie je veel achterstallig onderhoud, dan is het raadzaam dit mee te nemen in jouw begroting, aangezien dit altijd kosten met zich meebrengt. Laat voor de zekerheid een bouwtechnische keuring uitvoeren. Dan kijkt een professional naar de staat van de woning en weet je zeker of je nog veel kosten moet maken. Vraag ook zelf naar eventuele gebreken. Als koper heb jij namelijk een onderzoeksplicht en de verkoper heeft een mededelingsplicht.
Apparatuur
Als je toch bezig met vragen over het onderhoud, vergeet dan niet de huishoudelijke apparaten en andere apparaten die wij de woning verkocht worden. Hoe oud is bijvoorbeeld de cv-ketel of de combimagnetron? De vaatwasser heeft ook maar een beperkte levensduur. Als je het idee krijgt dat deze apparaten al snel aan vervanging toe zijn, dan weet je dat je ook hiervoor met extra kosten rekening moet houden.
Rondje door de buurt
Loop als laatste nog even een rondje door de buurt. Je hebt vast nagedacht over de buurt waarin je wilt wonen. Dichtbij scholen, het centrum, groenvoorzieningen of de sportschool? Misschien kom je wel iemand op straat tegen die je eens kunt vragen of ze iets kunnen vertellen over de buurt. Je eigen makelaar kan je natuurlijk ook meer vertellen. Over de buurt, maar ook over andere zaken die je nog wilt weten voordat je de knoop doorhakt.
Ben je van plan meerdere woningen te bezichtigen, beoordeel al deze woningen dan op dezelfde criteria zodat je appels met appels vergelijkt en daarop een goede keuze kan baseren.
Succes met het bezichtigen en wie weet loop je binnenkort wel rond in je toekomstige woning!
Ben jij al op de hoogte van je financiële mogelijkheden? VIND Financieel Advies kan je hier makkelijk inzicht in geven, uiteraard geheel vrijblijvend!