Verduurzaming en subsidie
Veruit de meeste Nederlanders betalen het verduurzamen van de woning zelf. Ze weten te weinig van subsidie om te verduurzamen. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4.000 Nederlanders.
Slechts een op de vijf maakt gebruik van een financiële regeling. Dat het merendeel van de Nederlanders geen gebruikmaakt van de beschikbare subsidie, komt mede doordat ruim vier op de tien niet bekend is met dergelijke regelingen.
In de meeste gevallen is het investeringsbedrag te laag (25%) of komt men niet in aanmerking voor ondersteuning (22%), zo blijkt uit het onderzoek van Multiscope. Voor zo’n 42% speelt onbekendheid met financiële regelingen een rol. Zo komt het bij 18% niet op om te zoeken naar mogelijkheden en is 11% hier niet mee bekend. 7% vindt het te veel uitzoekwerk en 6% vindt de financiële regelingen te ingewikkeld.
Bron: Vastgoed Actueel
Wat als ik van het gas af moet?
Het is de ambitie van de overheid om op zo kort mogelijke termijn woningen van het gas af te krijgen. Dat zal voor goed geïsoleerde woningen sneller kunnen dan voor niet goed geïsoleerde woningen. Niet iedereen kan daardoor hetzelfde tempo aanhouden. Daarnaast is het ook zonde om een cv-ketel die pas vervangen is, nu al de deur uit te doen. Juist om die reden is het nu zo belangrijk om vooruit te kijken en nu al na te denken over eventuele aanpassingen in de komende jaren.
Een verbod op gas bij oude woningen zien we niet zo snel gebeuren. Wel kan het zo zijn dat er financiële prikkels komen om het investeren in een gasloos systeem aan te moedigen. Denk aan hogere gasprijzen door belastingverhogingen, of bijvoorbeeld aan een hogere hypotheekrente bij een niet-energiezuinige woning.
Wat als de energiekosten verder stijgen?
De energiekosten staan nu dagelijks in de krant. Zowel gas als stroom is in prijs fors gestegen. Dit merk je, tenzij je de prijzen langdurig vast hebt gezet, direct in je portemonnee. Als de prijzen voor stroom en gas hoog blijven wordt het natuurlijk sneller aantrekkelijk om te investeren in een betere isolatie, of in zonnepanelen. Of allebei. Zo’n investering hoeft niet per sé uit eigen zak betaalt te worden. Juist omdat je energielasten door zo’n investering zullen dalen, is het niet eens zo gek om de investering met een hypotheek te bekostigen.
Eerst isoleren of eerst zonnepanelen?
Zonnepanelen leveren stroom op. Dat is nu, met de salderingsregeling, altijd aantrekkelijk. Die regeling gaat echter verdwijnen en hierdoor wordt het in de toekomst minder interessant om méér stroom op te wekken dan dat je verbruikt. Daardoor kan je ook denken: het is aantrekkelijk om méér stroom te verbruiken en mínder gas.
Verwarmingssystemen die werken op stroom, denk aan een warmtepomp (lucht- of aardwarmte), of infraroodpanelen, zijn niet geschikt voor slecht geïsoleerde huizen. Dat komt omdat deze verwarmingssystemen minder agressief werken. Een radiator kan wel 80 graden warm worden terwijl vloerverwarming bij 45 graden wel een keer stopt. Omdat je de woning verwarmt met minder warme systemen, heb je een betere isolatie nodig.
Wil je dus écht veel nut hebben van de verbeteringen die je aanbrengt, dan is de beste volgorde:
- Isoleren
- Aanpassen verwarmingssystemen
- Zelf opwekken stroom
Wat kan VIND Financieel Advies betekenen?
Bij VIND zijn wij de hele dag bezig met hypotheken en woningen. Duurzaamheid en energiebesparing spelen daarbij een belangrijke rol. Door onze gecombineerde kennis van hypotheken en makelaardij kunnen wij je hier perfect bij helpen. Beoordelen of de verbeteringen bij de woning passen, eventueel contact zoeken met geschikte partijen voor de uitvoering en vervolgens het zo optimaal mogelijk financieren van de investering. Bij VIND helpen we je hierbij van A tot Z.
Tot slot geven we inzicht in de mogelijkheden om subsidie te krijgen voor de investering die je gedaan hebt. Belangrijk is te weten dat de investering eerst gedaan moet worden, en dat er nadien een subsidie kan worden aangevraagd. Welke subsidies dat zijn en bij welk loket we die moeten aanvragen? Daar helpen we bij.
VRAAG EEN VRIJBLIJVENDE OFFERTE AAN
Combineren met andere investeringen?
Als je toch bezig bent, is het natuurlijk altijd verstandig om andere wensen gelijk mee te nemen. Wil jij naast isoleren ook gelijkvloers gaan slapen en baden? Of wil je eventueel een mooie aanbouw in de tuin? Door al je wensen ineens op tafel te leggen kunnen wij een zo compleet mogelijk advies geven. Er kan vaak meer dan je denkt en het is kostentechnisch gezien ook nog eens gunstiger.